Make your own free website on Tripod.com

Enerverende schaakpartijen bij Leithen

 

 

 

LEIDEN Zesentwintig spelers deden mee een de derde ronde van de wekelijkse schaakcompetitie bij schaakclub Leithen. Dat het vaak erop of eronder was moge blijken uit het geringe aantal van twee remises terwijl bij elf partijen een winnaar en verliezer aan te wijzen was.

 

 

Door Harrie Storms

 

 

 

De partij van Wil Turk tegen Jerry Bey jr was snel beslist daar Bey al in de opening in de fout ging en twee pionnen verloor.

Jos Vlak kwam in moeilijkheden tegen Rob Hak. Hij opende met Sekolsky, ook wel Orang Oetan opening genoemd Er kwamen wat schermutselingen op de damevleugel en Vlak bleek in een vervelende penning terecht te komen. Vervolgens vond hij niet de reddende zet om zich hier uit te manoeuvreren en hij verloor op de 27e zet het gepende stuk. Een overwinning dus voor Rob Hak.

Nico de Haas verloor al gauw in de opening een pion tegen Harry Springer. Aanvankelijk kwam De Haas steeds maar in de verdrukking, maar hij herstelde zich, en won de kwaliteit. Totdat hij door een combinatie van zijn tegenstander een toren verloor. Nu stond Springer huizenhoog gewonnen, maar inplaats het af te maken met een promotie van zijn pion tot dame nam hij genoegen met een paard, waarna het ineens niet meer zo gemakkelijk bleek om het uit te maken. Er volgden in tijdnood enkele foutieve zetten en Springer werd door de witte dame mat gezet. Het was een zenuwslopende partij voor beiden.

Frits Sibarani ontwikkelde zeer snel in tien zetten zijn stukken, maar desondanks werd het daarna moeilijk voor hem daar zijn tegenspeler Carel Verbiest gevaarlijk kwam opzetten. In een uiterste poging de zaak recht te trekken offerde Sibarani een loper, die geweigerd werd. Even nog dacht Verbiest een pion te winnen maar dit ging niet door. En nog steeds in een iets betere positie nam hij genoegen met remise.

Ruud Huismann slaagde er niet in zijn sterke tegenstander Jerry Bey jr te weerstaan. Deze bouwde al snel een klein voordeel op, en hoewel Huismann zich fel verdedigde kwam hij toch meer en meer in de verdrukking. In het eindspel blunderde hij dan ook een pion weg, waarna het voor Bey eenvoudig was het uit te maken.

Jan Ekkers probeerde het met Scandinavisch tegen Hans Heshusius. Hij nam de gambietpion niet aan, en zijn tegenstander voerde de druk nog wat op. Uiteindelijk kwam door een dubbelpion op de g-lijn zijn koning bloot te staan en moest hij het onderspit delven.

Jur Bekooy had het moeilijk tegen Volkert Bonnet, maar hij verknoeide het eindspel en verloor zijn partij.

Sjaak Ouwerkerk pikte een toren in die door zijn tegenstandster Patricia Strooband nogal wat aandacht te kort kwam. Dit was teveel schade en ze verloor.

Karel Voskuil kreeg een Siciliaanse draak voorgeschoteld van Jos Ouwerkerk. Daar dit voor hem een nieuwe opening was, een experiment, ging het al gauw fout en dit kostte drie pionnen. Maar hij kon eeuwig schaak dreigen, waar Voskuil alleen onderuit kon komen door zijn drie belangrijke pluspionnen in de steek te laten. Echter toen bleek Ouwerkerk opeens een ijzersterke pion te hebben die promoveerde tot dame. Hiermee waren de illusies van Voskuil voorbij.

Bram van Rossum en Steven Bey speelde het vierpaardenspel. Bey won een pion, waarop Van Rossum remise voorstelde. Bey weigerde waarop Van Rossum de pion terugveroverde. Toen werd er alsnog tot remise besloten.

Alle uitslagen:

W.Turk J.Bey sr: 1-0 J.Vlak R.Hak: 0-1 N.de Haas H.Springer: 1-0

F.Sibarani C.Verbiest: remise R.Huismann J.Bey jr :0-1 J.Ekkers H.Heshusius: 0-1

J.Bekooy V.Bonnet: 1-0 K.Voskuil J.Ouwerkerk: 0-1 B.Alferink J.v.Polanen: 1-0

P.Strooband Sj.Ouwerkerk:0-1 M.Schouten O.Brugman: 0-1 J.Planjer C.de Nie:1-0

B.v.Rossum S. Bey: remise.

Schaakvereniging Leithen spelt in buurthuis Actief aan de Berlagestraat 2 te Leiden. De speelavond is dinsdag van 19.45 tot 23.45 uur. Voor informatie kan men bellen, tel. 071 5234540